Rreth Kanoe
  • Register

Rreth Kayak

Sporti i kanoes eshte bere nje sport me popullor ne shume vende te botes.

Dizajni dhe prodhimi i kayaks ka kaluar neper disa faza gjate shekujve. Deshmite arkeologjike tregojne se kayaks jane perdorur te pakten 2000 vjet me pare nga Eskimos per transport, gjueti dhe peshkim. Kayaku eskimez peshonte rreth 12 kg, 5.5 - 6 m te gjate dhe 51 cm te gjere.

Ne vitet 900 kayaks kane gjetur perdorim dhe ne Europe. U ridizenjua per te nga ana strukturore dhe lekura e perdorur ne te, per te arritur keshtu lehtesi dhe shpejtesi ne lundrim.

kayak-defs-1

 

Sot, me mjetet e tjera te transportit dhe te peshkimit, kayak quhet nje mjet sporti.

Deri në mesin e viteve 1800 kanoe ishte një mjet i rëndësishëm i transportit për eksplorim dhe tregtisë, por pastaj kaloi në përdorim rekreative ose sportive. Janjić ka qenë pjesë e Olimpiadës që nga viti 1936. Në vendet ku kanoe ka luajtur një rol kyç në histori, të tilla si verior Shtetet e Bashkuara, Kanada, dhe Zelanda e Re, kanoe mbetet një temë e rëndësishme në kulturën popullore.